10 Ocak 2016 Pazar

Psikolog Günlüklerim #2 - Mükemmelliyetçi Miyim?



   Bugün psikoloğum bana "Mükemmeliyetçi bir yapıya sahipsin ve hep mükemmel olmaya çalışıyorsun. Bu yüzden tüm enerjini yaptığın işe veriyorsun ve haliyle emeklerinin karşılığını bekliyorsun, karşılık alamayınca da kırılan,yorulan sen oluyorsun. Mükemmel olmaktan ziyade yaptığın işte sürekliliği sağlaman daha önemli. Bir işi yaparken her zaman yüksek performans gösteremez, sürekli verimli olamazsın." dedi.

   Düşündüm gerçekten mükemmel mi olmaya çalışıyorum ben diye ama ne yazık ki kafamda hayal ettiğim görüntü ile yaptığım iş birbiriyle uyuşmadığı zaman o işle uğraşmayı bırakarak işi tembelliğe vurmaya başlıyorum. Bunu doktoruma söylediğimde bu durumun mükemmel olma çabalarımın bana getireceği sonuçlardan biri olduğunu söyledi.
   Herşeyi tam zamanında ve herkesten iyi yapmam gerekiyor. Eğer öyle yapamayacaksam o işi üzerime alarak riske girmem. Eleştiriye açık kapı bırakmam. Bü yüzden olsa gerek çevremde rahat yada tembel bir kişi olarak anılıyorum. Doktorum bunun farkında olmamı sağladı. Blog yazmaktan bilgisayarla uğraşmaktan keyif aldığımı yahut konuşarak yapılan işlerden zevk aldığımı söylediğimde "O zaman bunlara yönel, bunlarla ilgili birşey yap." dedi. Yaptığım şey başkalarına yarar sağlamadığı için küçük görülünce eleştirilerin ardı arkası kesilmiyor. Haliyle bu da motivasyonumun düşmesine ve uğraştığım işi bir kenarıya yavaşça bırakmama neden oluyor.
    Ama ben bu durumun tam olarak mükemmeliyetçilik çabası olduğunu hala düşünmüyorum. Başarısız olma korkusu yaşıyorsun deseydi psikoloğum biraz daha kafama yatan bir tespit olurdu sanki.
   Kaldı ki Rançoddas Şamaldas Çançad "Sen mükemmeli hedefle başarı zaten seni bulur." demiyor mu 3 İdiots filminde. Bende elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Bir dakika ya kendimle çelişmeye başladım şu an.

   Neyse  ki bu tespiti bu yazıyla çürütmüş olduğuma inanıyorum. Normalde yayınlamayacağım, yayınlamaya layık görmediğim hatta silmeyi düşündüğüm bu yazıyı hatalarıyla ve son kontrollerini yapmadan yayınlayarak, mükemmel olma takıntımın önüne geçtiğimi ve sürekliliği sağlamış olduğumu göstermiş oluyorum.

   Not: Perşembe günü yazdığım bu yazıyı kontrol etmeden yayınlamak için kendime direniyorum. Şu an bu kontrol edilmeden yayınlanmış yazı beni o kadar rahatsız ediyor ki sanırım bir süre uyku uyuyamayacağım.

   Hatalarım olduysa affola..

   Güzel Günler Sizin Olsun..






31 yorum:

  1. mükemmeliyetçilik biraz da olsa başak burcunun özelliği, başak mısın?
    bir işe özenmen güzel ama fazla mükemmeliyetçilik sadece seni bitirir. Bende birileri eleştirince lanet olsun diyip bırakıyorum hatamız orada, pes etmemek önemli

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Başak burcuyum :) Psikoloğumun tavsiyesi de bu önemli olan devam etmesi ve sürekliliği sağlamak. Ama ben zaten kendimi çok acımasızca eleştiren bir yapıya sahibim ve başkalarının eleştirisi ile birleşince diyorum bu en iyisi olmamış. Aynı söz bende de lanet olsun deyip bırakıveriyorum kenarıya eğer yaptığım iş çok güzel olmuyorsa..

      Sil
  2. Anaa ben de öyleyim yaa ya hep ya hiççiyim ben mükemmel olmuyosa hayal ettiğim gibi olmuyosa olmasın daha iyi derim hep boş boş yatıyom işte bu yüzden :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bu yüzden sürekli yatıyorum :) tembel diye adım çıktı :D

      Sil
  3. 3 Aptal'ın ismi geçmiş, ne de güzel bir filmdi değil mi. Aslında bende de var bu mükemmeliyetçilik, çıldırıyorum bu yüzden. Çünkü sonra bıraktığım işi benden daha kötüleri yapıyor ve pişman oluyorum. En iyisi gayret edebilmek :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle hayatımda yer edinmiş nadide filmlerden birisidir. Canım gülmek istediğinde açar açar izlerim hiç bıkmadım :)

      Daha kötüleri yapsa bile eleştiri bana yöneltilmiyor. Ben eleştiri alma riskine girmiyorum :D Sürekliliği sağlamak lazım(mış).

      Sil
  4. Sen belki de en içten yazan blogger'lardan birisn fiyonk. Ne hatası, bilakis insanların da bazı şeyleri farketmesini sağlıyorsun. Bunun farkında değilsin çünkü "başkalarına yarar sağlamadığı için" demişsin. Sen güven bana yarar sağlıyor yaptıkların.
    Gülücüklü Kal...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Talha. Senin gibi başarılı bir bloggerdan bunları duymak çok güzel :) Yarar sağlama meselesi de şu şekilde; eğer yaptığım iş bir başkasına yarar sağlamıyorsa eleştiriliyorum. Sen faydalanıyorsun ama yazdıklarımı yazmamı gereksiz görenler var ve bu kişiler tarafından gereksiz işler yapmakla yargılanıyorum. Sonuç olarak çevremde kimsenin bloğumdan haberi yok diyebilirim. Birkaç kişi dışında kimseye söylemedim. Başıma gelecek olanı tahmin edebiliyorum az çok :D

      Sil
    2. Hı ne? Başarılı blogger mı ben mi ? ben de aksine en başarısızıyım diye düşünmekteydim.
      Benim bir lafım var (yani yok da şimdi uuydurdum)
      Faydası olmadıktan sonra kim takar çevreyi...
      Kal gülücüklü...

      Sil
    3. Mükemmelliğim mütevaziliğimden diyorsun yani :)

      Sil
  5. Çok güzel bir yazı aramıza öyle mükemmel blogerler katılıyor ki bu aralar kendime şaışıyorum , yanınızda acemi kaldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfirullah acemilik ne demek, yazdıkların bizim için çok kıymetli :) Aranıza katılabilmiş olmak benim için mutluluk verici bir duygu asıl :)

      Sil
  6. inan ki, tek bir söz bile insanın hayatına çok şey katıyor ve şu an sen de satırlarınla o kadar çok şey katıyorsun ki fiyonk; bunu bil istedim. mükemmeliyetçilik değilde, bende de takıntı vardır. bir işi yapmaya başladığımda iyi olsun isterim, yavaş yaparım. ama gerçekten yavaş. bir saatlik şeyi bir haftada bitirdiğim olur. hani elimden gelen birşeydidr evet. fakat şu var ki, kimsenin göremediği ufacık bir ayrıntı gözüme çarpar. atıyorum photoshop ile uğraşıyorsam şayet, silgi ile silmeyi atladığım minnacık bir nokta gözüme kayar. hali ilen içime sinmez ve silbaştan hazırlarım. biraz da bu sebeple ağır hallederim işimi. ha kötü yanı yok değil, elbet var. mesela yetiştirmem gereken projelerin bir kısmı son ana kaldığından acele ettiğim için, dönüp okumam. çünkü dönüp okuyacağım an içime sinmediğinden başkasına göre "iyi" de olsa, üstün körü hazırladığımı varsaydığım için aklımı kemirir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da mükemmeliyetçi tutumun bir parçası değil mi? Bende çok ayrıntıcı ve detaycı bir insanım. Eğer bir iş yapıyorsam en ince detayına kadar kusursuz olmasını istiyorum. Hatta bu yazıyı kontrol etmemiş olmak ve hala kontrol etmeden durabiliyor olmak benim için büyük başarı. Şimdiye on kere okuyup hataları düzelte düzelte güncellemem lazımdı :)

      Sil
  7. bu tarifinize göre birini çok yakından tanıyorum tabi ki ANNEM :) tam bir başak ve mükemmeliyetçi yapısı aman tınrım didim bir an :D sizde temizlik huyu da varsa tamamdır..

    şaka bir yana bana da arkadaşlarım aynı bu huyumun olduğunu söylüyor, eğer yaptığım işi beğenmezsem gider yenisini yaparım başkasına göre 'aptallık' ama bana göre kusursuza ulaşmak ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben temizlik takıntısı diyorum. Yapıyorum bakıyorum olmuyor bu sefer hepten salıyorum temelli. Çok uç noktalarda yaşıyorum, ya çok güzel olacak yada hiç olmayacak.
      Ya hep ya hiç mantığı. Hiç sağlıklı değil aslında ama bence de en iyisini yapmayacaksam o işi yapmamalıyım :)

      Sil
    2. gecee 1'de elinde domestosla dolananlardan mısın :)) ben ona ikisinin ortasını bulamamak diyorum, aynı şekilde ya çok konuşurum ya tamamen susarım arası yok napalım yani :D

      Sil
    3. Aynen konuşmalarım da aşırı, susmalarım da aşırı :) Temizliğe o kadar önem veriyorum ki domestos kimyasallı diye içeriği en temiz ürünleri kullanıyorum bitkisel ürünler seçiyorum sürekli o derece :) Gecem gündüzüm olmaz temizlik yapmak için benim :)

      Sil
  8. Ya ben yengeç burcuyum ama bende de mükemmeliyetçilik var. Taktım ben buna ben niye böyleyim diye :D
    Psikoloğun seni rahatlatabiliyor mu? Ben onu merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben rahatlatabildiğini düşünüyorum :) Bana kendimi görebilme fırsatı veriyor. Kendimi çok kullandıran bir insan olduğum için..
      Psikoloğunu iyi seçmelisin yani alelade biriside olmamalı bağ kurabileceğin rahat olabileceğin birisi de olmalı ben çok araştırma yaparak başladım psikoloğa. Şimdilik 3. seansımızı yaptık ilerleyen dönemlerle bakalım hangi noktaya geleceğim. O zaman bu sorunu çok çok çok daha net cevaplayabilirim.

      Sil
  9. Sevgili Kestane Fiyonk, blog keşif etkinliğinde adını beğenip geldim. Sonra da yazının samimiyetine ve özellikle de yazıyı kontrol etmeden yayınlayacak kadar önemli bir adım atmana bayıldım. Zira bendeniz de ufaktan mükemmeliyetçi olup, haleti ruhiyesi ne menem bi şeydir iyi bilirim. Etraftakilere güzeldir mükemmeliyetçiler, lakin keskin sirke misali hep kendilerinedir kahırları. :)
    Takipteyim artıkın madem öyle. ;) Sizi de beklerim efenim. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu beni rahatsız etse de bunu yapmak zorundaydım. İyileşme sürecinde bunlara ihtiyacım var diye düşünüyorum. Bazen hatalarımız olmalı ki insanlarda bizden kusursuzu beklemesin. Biz mükemmeli sundukça, beklentiyi de arttırıyoruz ve her zaman çok daha iyisini yapmamız gerekiyor.

      Bkz. Evlilik Üzerine #1 - Evet Sen ! Mükemmel Kadın..

      Çok doğru söylüyorsun mükemmelliyetçiler etraftakilere güzel. İnsan oğlu almaya çok kolay alışıyor da iş vermeye gelince şöyle bir duruyor.
      Veren vermekten yorulduğunda ise etiketleniyor ve şak diye teşhisi koyuluyor çevresindekiler tarafından :)

      Hemmen geliyorum ziyaretine :) Takipte kalın efenim :D

      Sil
  10. Ay aynı ben.Bu hem iyi hem de yıpratıcı birşey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sevdicann

      Kesinlikle insanın ruhunu yıpratıyor bu durum.

      Sil
  11. oleeeey oleeey işteeee mükemmeliyetçi değilsin artık heyooooo :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dimi artık sürekliliği sağlıyorum gelişme var :)

      Sil
  12. Çok güzel, içten bir yazı, elinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  13. Psikologun çok haklı. Aslında merak ediyorum, psikologların da böyle zayıflıkları yok mudur? :)) Ben de hata yapmaktan nefret ederim, haya yapacağıma hiç yapmam. :D Aslında bizi biz yapan hatalar, bunu biliyorum ama... Neyse yine kendime sık sık hatırlatayım :D Hata yapınca da kendimle dalga geçiyorum ama yalnız kaldığımda içim içimi yiyor :D Kendimizi boşuna yıpratıyoruz... :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her insanın hatası olur. Başkalarının hatalarını kabul ederken kendimiz hata yaptığımızda kendimizi en acımasız şekilde eleştirerek cezalandırıyor. Gerçekten en çık bu yıpratıyor bizi. Psikologların da hataları oluyor mutlaka ama bunları ekarte edebilecek bir yol buluyorlar heralde kendilerine. Bunu kabul ederek başlamalıyız ilk önce sende bir hat yap ve düzeltme :)

      Sil
    2. Her insanın hatası olur. Başkalarının hatalarını kabul ederken kendimiz hata yaptığımızda kendimizi en acımasız şekilde eleştirerek cezalandırıyor. Gerçekten en çık bu yıpratıyor bizi. Psikologların da hataları oluyor mutlaka ama bunları ekarte edebilecek bir yol buluyorlar heralde kendilerine. Bunu kabul ederek başlamalıyız ilk önce sende bir hat yap ve düzeltme :)

      Sil