30 Aralık 2015 Çarşamba

Kitapları Film Yapmasınlar..




   "Ay ben izlediğim bir filmi bir daha izleyemem!" diyenlerden olmadım hiç. İzlediğim bir filmi defalarca izleyebilir, okuduğum bir kitabı da tekrar tekrar okuyabilirim.
   Hayatımda böylesine yer edinmiş az sayıda kitap ve film vardır. Saysam bir elin parmaklarını geçmez. İşte bunlardan birisidir 'Şeker Portakalı'. Diğeri ise 'Sefiller' ama filmini izlemedim henüz..

   Döner döner okurum. Her okuduğumda başka bir yerinden tutarım. Her okuduğumda başka bir ders çıkartırım kendime. Ve her okuduğumda gözyaşlarıma hakim olamam ve mutlaka ağlarım..
   Benim başucu kitaplarımın filmlerini yapmışlar meğerse ve benim haberim olmamış. Bu gece ikinci filmim oldu ama söz konusu Şeker Portakalı ise izlemeden ve yazmadan geçemezdim..
 
   Her ne kadar filme dönüşen kitapları başarılı bulmasam da izledim. Tam olarak duygu yansıtılamamış olsa da genel konuyu anlıyorsunuz. Ama filmi bir daha izleyeceğimi sanmıyorum. Imdb neye göre puan veriyor bilmiyorum ama film duygu eksikliğinden bile 7.2 puanı almamalıydı.
Kitabı okurken boğazım düğüm düğüm olur, yutkunamaz, gözyaşlarımı tutamaz olurum. Aynı etkiyi bekledim ister istemez bu yüzden hata bende. Her zaman beklentiyi en üst seviyede tutuyorum bu da hep hayal kırıklığı yaşamama neden oluyor.

   Şu ana kadar filmini izleyip başarılı bulduğum iki kitap var: Mutluluk(Zülfü Livaneli) ve Açlık Oyunları 1. Kitap(Suzanne Collins).
   Gerçeğine en yakın, kitabı kafanızda canlandırmanıza yardımcı olan yapımlar olmuş ikisi de. Mutlaka tavsiye ederim iki kitabı okumanızı ve filmlerini izlemenizi.




















   Filmini izlememiş olsam da bu yazıyı yazarken Sefiller'in 10 bölümlük radyo tiyatrosunu dinliyorum :)
   Ve diyorum ki: 
"Kitapları Film Yapmasınlar.."
   






8 yorum:

  1. hımmm, sefiller 1958 versiyonu (jean gabin) çok iyi. şeker portakalı filmi de (nisan 2014 idi sanırım vizyonu) fena diildi işte ama kitabı daha iyi tabii, hayal kurabiliyoruz yani :)

    mutluluk izlemedim okumadım ama açlık oyunları iyiydi evet.

    var büssürü iyi edebiyat uyarlaması yaaa :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka var Deep :)
      Edebiyat uyarlaması diziler ve filmlerle dolu etrafımız. Benim bahsetme sebebim başucu kitabımın filminin bana yaşattığı hayal kırıklığı.

      2012'de çıkmış ama dediğin gibi kitabında hayal kurabiliyoruz. Hele ki ben her kitap ayrı bir dünya benim için. Kitabın içinde yaşarım ve hayır hayır kitapları film yapmasınlar..

      Hele hele dizi asla yapmasınlar :)

      Sil
    2. hımm, evet film daha eski ama istanbulda vizyona o zaman girdi hatta ben de geçen sene trump towers'ta izledim sabah seansında, ilk vizyonunda. neden geç geldi diye de sormuştum hatta :)

      yapmasınlar pekiii :)

      Sil
    3. Doğrudur. Ben dün izlediğim için 2012 diye söylüyorum yapım tarihini ama vizyon tarihi farklı olması normaldir :)

      Sil
  2. Ben de aynı fikirdeyim uyarlamalara karşıyım bırakın film film olarak kalsın kitap kitap olarak di mi ama :/ Kitap Hırsızı'nın filminde eleştirmekten ölcektim nerdeyse mesela :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Mesela bkz. Yaprak Dökümü, Aşk-ı Memnu.. Daha niceleri.. Dokunmayın arkadaşım kitaplarımıza. Özgün olun. Bize farklı eserler sunun..

      Kitap Hırsızı'nı okumadım da izlemedim de ama nasıl eleştirilebileceğini ve yarattığı etkiyi hayal edebiliyorum :D

      Sil
  3. yapsınlar, sen de izleme. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer hayatımda yer etmiş kitaplardan biri değilse izlemiyorum zaten özellikle de dizileri :)

      Sil